Obiectiv de derby: zero decese!** La Steaua Roșie – Partizan Belgrad fotbalul nu înseamnă numai victoria de pe teren

Obiectiv de derby: zero decese!**  La Steaua Roșie - Partizan Belgrad fotbalul nu înseamnă numai victoria de pe teren
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cu aproximativ o săptămână înainte de DinamoSteaua, un alt derby de tradiție s-a jucat în Europa. „Veciti derby”, Crvena Zvezda – Partizan, sau, precum în promo-ul inspirat făcut de Sport.ro înaintea partidei, „meciul cu 22 de Martinovic în teren și 50.000 de Martinovic în tribune”. ProSport a asistat la cel mai important joc de fotbal al vecinilor din vest și vă prezintă modul total diferit în care trăiesc un meci de fotbal niște oameni care locuiesc la nici 700 de kilometri de capitala României.

„Nu vă luați fulare cu alte echipe de fotbal și aveți grijă în ce culori veniți îmbrăcați la meci”, a sunat primul avertisment primit din partea unei colege jurnaliste din Belgrad. Partea cu fularele e de înțeles, nici în tribunele din „Ștefan cel Mare” sau Giulești nu te duci cu însemnele altei echipe, dar culorile hainelor!? „Serios, îmbrăcați-vă în orice altceva decât alb-roșu sau alb-negru pentru că puteți muri”, vine și completarea. Șocant, dar parcă neverosimil. Tot un meci de fotbal, tot oameni normali sunt în tribunele de pe „Marakana”… sau nu?

Prima victimă, cu o lună înainte de meci

22 octombrie 2011. Ivan Perovic, un tânar de 20 de ani, mergea cu un prieten pe străzile Belgradului. La un moment dat se aude un zgomot de cauciucuri, un BMW oprește o secundă în dreptul lor și pe geam se vede țeava unui pistol. Ivan cade la pământ, ajunge la spital câteva zeci de minute mai târziu, dar moare pe masa de operație din pricina hemoragiei masive. Ce legătură are cu fotbalul? Aproape niciuna! Dar are legătură cu galeriile. Ivan făcea parte din Grobari Zabranjeni, o facțiune a galeriei lui Partizan Belgrad care a fost alungată de pe stadion de restul fanilor, în special de cei din Alcatraz. „Zabranjeni” se traduce chiar prin „interziși”, iar pe lângă faptul că i s-a luat dreptul de a mai merge pe stadionul JNA, lui Ivan i s-a luat și dreptul la viață. Suspecți pentru crimă? Cei din Alcatraz, dar nu se poate dovedi nimic. Dintr-odată, avertismentul jurnalistei din Serbia prindea sens. La 700 de kilometri de București nu te joci cu lucrurile astea.

Pericolul e la 1,2 kilometri distanță

Ziua meciului începe bine. Sârbii știu să intre în atmosfera de derby, barurile (îndepărtate de stadion) sunt pline, iar, slavă Domnului!, porțiile de mâncare și băutură sunt mari, adaptate staturii impresionante a vecinilor noștri. Nimic despre poliție, nimic despre bătăi, nimic despre ură. Totul se schimbă în momentul în care ne apropiem de stadion. De fapt, „apropierea” asta este un termen aproximativ, pentru că trupe ale jandarmeriei și polițiști înarmați patrulează străzile pe o rază de 10-12 kilometri în jurul stadionului „Marakana”. Pe străzi doar fani Steaua Roșie. Majoritatea din Delije (Eroii), adică numele galeriei care stă la peluza nord a stadionului propriu. Nimeni în negru, nimeni în grupuri mai mari de 4-5 persoane. Despre Grobari, fanii lui Partizan, nici nu poate fi vorba. Asta deși aceștia din urmă se organizează pentru derby în fața propriului stadion, foarte aproape de „Marakana”. „Cât de aproape?” „Păi, uitați-vă în spate, sus. Vedeți nocturna aia? Acolo e JNA, stadionul lui Partizan!”, ne lămurește un jandarm. Wow! Pe viu e la o aruncătură de băț, pe hartă la 1,2 kilometri. Poate cea mai dură rivalitate fotbalistică din lume are loc între două echipe care nu împart doar același cartier, împart practic aceeași stradă.

Minutul și suta de spectatori pentru show

„Marakana”, stadionul celor de la Steaua Roșie, nu impresionează la prima vedere. Seamănă cu Ghencea, doar că este „îmbrăcat” în graffiti-uri făcute de cei din Delije. Ora 18:00, cea la care trebuie să înceapă meciul, este 19:00 în București. Eroarea de calcul ne-a făcut să ne trezim pe pista de atletism a arenei cu exact trei ore înainte de start. În tribune vreo 500 oameni. „Vă ajut cu ceva? Păreți nedumeriți”, suntem abordați de un bărbat pe la vreo 40 de ani, 1,95 m și cel puțin 120 de kilograme. „Suntem din România, am venit să vedem meciul, dar am ajuns mai devreme”, mărturisim. „România? Frumos! Cum vi se pare la derby-ul nostru?”, încearcă omul o conversație. „Deocamdată e OK, e ca la noi la Steaua – Dinamo”. „A, da?! Vorbim…”. Acest „vorbim” nu sună bine, mai ales venit din gura celui care s-a dovedit a fi șeful securității de pe stadion. Minutul și suta de spectatori. Cam ăsta a fost ritmul în care se umple „Marakana”, până când numărătoarea finală indică faptul că la meci sunt 45.355 de oameni. Mai sunt 10 minute până la start și doar portarul lui Partizan a ieșit la încălzire. „Nu iese nimeni, le e frică de torțe și petarde”, suntem lămuriți. Se face șase seara la Belgrad și pe tunelul de la vestiare, amplasat exact în fața celor de la Delije, își fac apariția jucătorii celor două echipe. De aici încolo, pentru cinci minute, blackout! Mii de torțe roșii, sute de petarde, artificii, fum. Haos! Nu se vede nimic pe teren și nu se aude nimic. Singurii surprinși de atmosferă sunt cei 25 de ziariști străini acreditați la meci. Pentru localnici e totul în regulă.

Limba fotbalului sârb, inspirată din J.R.R Tolkien

Meciul începe, dar cui îi pasă? Cu siguranță nu spectatorilor, pentru că Delije și Grobari se „bat” în scandări, bannere și… petarde. Mai mult, Grobari se bat la propriu. Zabranjeni au intrat și ei pe stadion, sunt vreo 3.000 la tribuna a doua, și fac „schimb” de pietre, scaune și torțe cu Grobari de la peluza sud. Bonus, este incendiată o mică magazie în care erau depozitate saltele. Pauză pentru intervenția pompierilor. Scandările în Serbia îți provoacă fiori pe șira spinării. Limba e violentă, dură, aspră auzului, asemeni celei vorbite de orcii din Mordor, personaje ale trilogiei „Stăpânul inelelor”, opera lui Tolkien. „Ooo, Partizane, volimo te srcem svim! Gde god ti da igras tu su tvoji Grobari…”, sună o declarație de dragoste către Partizan, cântată în cor de 5.000 de oameni dezbrăcați la -2 grade, tatuați pe tot corpul și cu cagule pe față. În traducere, deși nu știm cât de necesară mai e, ar suna cam așa: „Ooo, Partizan! Te iubesc din toată inima. Oriunde vei juca, Grobari sunt alături de tine…”.

Oaspeții văd vestiarul doar la finalul meciului

Până la pauză, nimic pe teren. Totul s-a întâmplat în tribune, inclusiv o bătaie serioasă în interiorul Delije, care s-a lăsat cu intervenția medicilor. Arbitrul fluieră finalul primelor 45 de minute, iar jucătorii de la Crvena Zveza fug spre vestiare! De ce? Pentru a-i lăsa pe adversarii lor să încerce de unii singuri să ajungă pe tunel, sub galeria Stelei Roșii. Lucru imposibil, firește, pentru că fanii gazdelor mai „scapă” vreo 50 de petarde fix în gura căii de acces. Antrenorul lui Partizan se enervează, așa că ședința de la pauză se desfășoară pe banca de rezerve. Enervați, oaspeții încep mai bine repriza secundă și reușesc să marcheze de două ori, în ultimele 20 de minute. Partizan învinge, se duce la șapte puncte distanță de Steaua Roșie și titlul pare aproape. Sărbătoare în fața Grobari, în urma căreia fotbaliștii rămân doar în chiloți. Tot echipamentul zboară peste gardurile înal­te, către fani. „Cum a fost? Ca la voi în România, nu?”. Ne întâlnim iar cu șeful securității, el râde, dar noi nu mai avem cuvinte. Tot el oferă concluzia. „După seara asta îmi iau concediu două săptămâni. Au fost evenimente neplăcute, dar nu a murit nimeni pe stadion. Și asta e o victorie pentru noi”.

După seara asta îmi iau concediu două săptămâni. Au fost evenimente neplăcute, dar nu a murit nimeni pe stadion. Și asta e o victorie pentru noi
șeful Securității de pe „Marakana” la derby-ul Steaua Roșie -Partizan Belgrad

105 mii a fost cea mai mare audiență înregistrată la derbyul Steaua Roșie – Partizan, înainte de modernizarea stadionului Marakana, în 1975

228 de întâlniri au avut de-a lungul istoriei Steaua Roșie și Partizan, primii câștigând 99, alb-negrii 72, iar alte 56 partide s-au încheiat la egalitate

50 la sută din populația Serbiei ține cu Steaua Roșie Belgrad, conform ultimelor sondaje, în timp ce Partizan se bucură de suportul a 35% dintre sârbi

25 de titluri de campioană are Steaua Roșie, față de 23, atât cât are Partizan Belgrad

1 titlu de campioană a Europei are Steaua Roșie, câștigat în 1991, cu Miodrag Belodedici în echipă

Valentin Nastaila / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tragedie la Visuri la cheie, de la PRO TV! Ilina Pârvu, mamă a 6 copilași, a murit la doar 35 de ani 😢
Tragedie la Visuri la cheie, de la PRO TV! Ilina Pârvu, mamă a 6 copilași, a murit la doar 35…
”De ce nu pleci la FCSB?”. Mamadou Thiam n-a stat pe gânduri
”De ce nu pleci la FCSB?”. Mamadou Thiam n-a stat pe gânduri
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau:…
În pragul colapsului: jucători fără salarii de 9 luni la un club din România! „Sunt probleme”
În pragul colapsului: jucători fără salarii de 9 luni la un club din România! „Sunt probleme”
FC Botoşani are un nou antrenor! Şoc în Superligă
FC Botoşani are un nou antrenor! Şoc în Superligă
OUT! Nu mai vine în cantonamentul FCSB. Negociază cu o altă echipă | EXCLUSIV
OUT! Nu mai vine în cantonamentul FCSB. Negociază cu o altă echipă | EXCLUSIV
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o total
Cum arată ACUM Alina Vidican, femeia părăsită de Borcea pentru Pelinel! Operațiile estetice au transformat-o total
Motivul incredibil pentru care părinții lui Jador au lipsit de la nunta fiului cu Oana Ciocan. Puțini oameni s-ar fi gândit la asta!
Motivul incredibil pentru care părinții lui Jador au lipsit de la nunta fiului cu Oana Ciocan. Puțini oameni s-ar fi…
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
Zona de lux din Bucureşti traversată de o stradă de pământ. De ce nu poate fi asfaltată
Zona de lux din Bucureşti traversată de o stradă de pământ. De ce nu poate fi asfaltată
SECRETUL din bucătărie: Sunt cartofii verzi buni de mâncat?
SECRETUL din bucătărie: Sunt cartofii verzi buni de mâncat?
Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: Nunta lui Iuda
Milionarul care s-a căsătorit cu nepoata fostei sale soţii a fost făcut praf: Nunta lui Iuda
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
Decizie pentru șoferi în UE. Vârsta după care NU mai poți conduce. Când se renunță la permis
Decizie pentru șoferi în UE. Vârsta după care NU mai poți conduce. Când se renunță la permis
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut totul pe contul parteneri sale
Bărbat înjunghiat după ce a dat „like” pe TikTok unei femei măritate! Soțul și-a ieșit din minți când a văzut…
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Vedetele din România care au cancer la colon. Ce simptome au avut: 'Totul a început de la o ciorbă'
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Serie A: Roma lui Ranieri câştigă derby-ul cu Lazio cu 2-0
Serie A: Roma lui Ranieri câştigă derby-ul cu Lazio cu 2-0
2025: Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă prea încet? Cum se aplică legea rutieră în aceste situații
2025: Ce sancțiuni riscă șoferii care circulă prea încet? Cum se aplică legea rutieră în aceste situații
Iustina și Cornel Luchian de la Insula Iubirii, clipe de coșmar în mijlocul nopții. Au plecat pe jos, prin pădure, să caute ajutor
Iustina și Cornel Luchian de la Insula Iubirii, clipe de coșmar în mijlocul nopții. Au plecat pe jos, prin pădure,…
×